• INSTAGRAM

    Load More
  • Dziecko
  • Moda
  • Beauty
  • Kuchnia
  • KONTAKT
Torcik bezowy
4 kwietnia 2017

Cześć Kochani!
Przychodzimy do Was dziś z szybkim i turbo łatwym przepisem na torcik bezowy 🙂

Nie jestem i z pewnością nigdy nie będę fanką kuchni. Gotowanie to nie moja bajka – z resztą potrafię przypalić nawet sos z torebki.
Kiedyś ktoś podał mi przepis na tort bezowy, który ponoć wychodzi każdemu – i TAK zdecydowanie ten ktoś miał rację!

Robiłam go już kilka razy i za każdym razem (będąc nieskromną) wyszedł pyszny!

Najważniejsze to trzymać się ściśle gramatury i postępować dokładnie z instrukcją, a OBIECUJĘ, że nawet największa ‚niezdara kuchenna’ będzie z siebie mega dumna!

SKŁADNIKI (na beze)
-7 białek jaj
-350g cukru pudru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka octu winnego

SKŁADIKI (na krem)
-250g serka mascarpone
-300ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-1 opakowanie orzechów włoskich

WYKONANIE BEZY
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23cm każdy (ja odrysowuję talerz). Blachę posmarować masłem i wyłożyć przygotowanym wcześniej papierem. Ubić białka jaj na sztywno – stopniowo dodawać cukier,  łyżka po łyżce, cały czas miksując aż powstanie sztywna błyszcząca piana. Dodać łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę podzielić na 2 części i wylać na wcześniej przygotowanych okręgach, wyrównać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać kilka godzin (ja zawsze przygotowuję sobie beze wieczorem i stygnie mi przez całą noc).

WYKONANIE KREMU
Ubić śmietanę kremówkę. Dodawać po łyżce cukier puder i serek mascarpone i łyżeczkę esencji waniliowej – po wymieszaniu dodać orzechy (orzechy najlepiej rozdrobnić na malutkie kawałeczki -ja wsypuję do worka i tłukę tłuczkiem).

Na jednym krążku bezowym równomiernie nakładam połowę kremu. Przykrywam drugim krążkiem wykładając na niego drugą połowę masy. Dekorujemy owocami jakie lubimy i voilà!

Torcik jest naprawdę przepyszny.
Smacznego!

Buziaki

Share

Kuchnia

  • Wyszukaj na blogu

  • me & mini me


    Mama Kasia. Córka Amelia

    Dziękuję za odwiedzenie naszej strony.
    Blog poświęcony jest naszej codzienności, trochę modzie i urodzie. Mam nadzieję że Ci się spodoba i zostaniesz z nami na dłużej :)

  • ŚLEDŹ NAS


    Warning: A non-numeric value encountered in /home/rafal005/ftp/mrsmompl/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/sfsi_widget.php on line 279
    Instagram
  • Ostatnie wpisy

    • Pomysły na prezenty świąteczne dla dzieci
    • Pieluszki Pufies
    • CHODZIK CZY PCHACZ?!
    • My Wedding
    • PÓŁKA NA KSIĄŻKI DIY


  • INSTAGRAM

    Load More

© Copyright 2017 Mrsmom.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.