Cześć Kochani!
Przychodzimy do Was dziś z szybkim i turbo łatwym przepisem na torcik bezowy 🙂
Nie jestem i z pewnością nigdy nie będę fanką kuchni. Gotowanie to nie moja bajka – z resztą potrafię przypalić nawet sos z torebki.
Kiedyś ktoś podał mi przepis na tort bezowy, który ponoć wychodzi każdemu – i TAK zdecydowanie ten ktoś miał rację!
Robiłam go już kilka razy i za każdym razem (będąc nieskromną) wyszedł pyszny!
Najważniejsze to trzymać się ściśle gramatury i postępować dokładnie z instrukcją, a OBIECUJĘ, że nawet największa ‚niezdara kuchenna’ będzie z siebie mega dumna!
SKŁADNIKI (na beze)
-7 białek jaj
-350g cukru pudru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka octu winnego
SKŁADIKI (na krem)
-250g serka mascarpone
-300ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-1 opakowanie orzechów włoskich
WYKONANIE BEZY
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23cm każdy (ja odrysowuję talerz). Blachę posmarować masłem i wyłożyć przygotowanym wcześniej papierem. Ubić białka jaj na sztywno – stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując aż powstanie sztywna błyszcząca piana. Dodać łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę podzielić na 2 części i wylać na wcześniej przygotowanych okręgach, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać kilka godzin (ja zawsze przygotowuję sobie beze wieczorem i stygnie mi przez całą noc).
WYKONANIE KREMU
Ubić śmietanę kremówkę. Dodawać po łyżce cukier puder i serek mascarpone i łyżeczkę esencji waniliowej – po wymieszaniu dodać orzechy (orzechy najlepiej rozdrobnić na malutkie kawałeczki -ja wsypuję do worka i tłukę tłuczkiem).
Na jednym krążku bezowym równomiernie nakładam połowę kremu. Przykrywam drugim krążkiem wykładając na niego drugą połowę masy. Dekorujemy owocami jakie lubimy i voilà!
Torcik jest naprawdę przepyszny.
Smacznego!
Buziaki